Toernooien

Vanaf de periode april t/m oktober wordt elke maand een wedstrijd gehouden voor de contribuanten van Stichting Arbor Golf. Deze wedstrijd vindt plaats op elke 2de zaterdag van de maand op de Golfbaan Echt-Susteren.

> lees verder

Nieuwsarchief

Golfinstructie voor in de winter...
Bekijk hier hoe u beter golft onder winterse omstandigheden:&n...
01-02-2018 | categorie nieuws

Golfregels toegankelijker maken...
Golf toegankelijk maken. De NGF heeft de golfregels aangepast ...
07-07-2017 | categorie nieuws
foto_01 foto_02 foto_03

Het golfspel

Hoeveel holes heeft een golfbaan?

Een golfbaan bevat meestal 18, maar ten minste 9 holes. Deze holes zijn allemaal verschillend en dat is meteen ook het unieke aspect aan golf. Bij de meeste sporten zijn de maten van het veld nauwkeurig voorgeschreven. In golf is elke hole op de hele wereld anders en dat maakt het ook zo leuk om op vaste of verschillende golfbanen te spelen.

Hoe is een golfbaan opgebouwd?

Het spel begint op de afslagplaats (de tee). Vervolgens is er een kort gemaaid stuk gras (de fairway) met aan weerszijden de rough. Hier is het gras hoger of helemaal niet gemaaid en vaak staan er bomen en struiken. Deze spelen vaak een belangrijke rol in het spel. Fairway en rough samen noemen we 'door de baan'. Op de green met de hole (het gat waar de bal in moet gaan) is het gras zeer kort gemaaid. Het is het meest kwetsbare onderdeel van de baan.

Welke hindernissen zijn er aanwezig op een golfbaan?

Er zijn twee soorten bewust aangelegde hindernissen: bunkers (zandkuilen) en waterhindernissen (vijvers en sloten), om het spel uitdagend te maken. Verder staan er bankjes, informatieborden, paaltjes en andere door mensen gemaakte voorwerpen. Dit noemen we obstakels. Er zijn vaste en losse obstakels. Een hark in de bunker is bijvoorbeeld een los obstakel. Hiervoor gelden speciale regels. Op een golfbaan kun je ook molshopen, konijnenholen en andere gaten tegenkomen. Dit noemen we abnormale terreinomstandigheden. Ook kun je tijdens het golfspel last hebben van losliggende takjes, blaadjes, steentjes, dennenappels, wormpjes en andere losse natuurlijke voorwerpen.

Wat voor soorten holes zijn er?

Niet alle holes op een golfbaan zijn even lang. Er zijn 3 soorten holes:
  • de Par-3 (tot ongeveer 230 meter)
  • de Par-4 (tot ongeveer 430 meter)
  • en de Par-5 (vanaf 430 meter)
Deze getallen geven aan hoeveel slagen een zeer goede speler met handicap 0 (nul) nodig heeft om de bal vanaf de afslagplaats in de hole te krijgen. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat de speler op de green twee slagen, ofwel putts, nodig heeft. Dit betekent dat op een Par-3 hole de bal vanaf de afslagplaats met één slag op de green moet worden geslagen, op een Par-4 hole in twee slagen en op een Par-5 hole in drie slagen.

Hoe verloopt een golfronde?

Je gaat met een groep van 2 tot 4 personen de baan in, een flight. Op de tee wordt als eerste afgeslagen door degene met de laagste handicap. Vervolgens slaat steeds degene wiens bal het verst van de hole af ligt.

Tussen de afslagplaats en de green speel je vanaf de fairway (gras). Hier kun je ook waterhindernissen en bunkers tegenkomen. In deze hindernissen gelden aparte regels. Als je bijvoorbeeld jouw bal kwijtraakt in het water mag je een nieuwe bal spelen ten koste van een strafslag.

Op de green aangekomen, ga je putten. Ook hier wordt het eerst de bal gespeeld die het verst van de hole ligt. De andere ballen worden tijdelijk weggehaald, nadat de ligplaats is gemerkt met een marker. Eventuele inslagen van de bal (pitchmarks) worden direct gerepareerd. De vlaggenstok wordt uit de hole gehaald en buiten de green gelegd. Als iedereen de bal in de hole heeft geslagen, verlaat je zo snel mogelijk de green om achteropkomende flights niet te hinderen.
Home  • Disclaimer © 2013 Stichting Arbor Golf